OstraPosta

Brousíte taky nože na chléb?

Ano, brousíme i zoubkované nože.

Naši mistři posoudí, zda bude stačit běžné broušení nebo bude nutné vytvořit nové zoubky. V případě, že váš nůž má dostatečně zachovalé zoubky, provedeme pouze základní broušení. Pokud by zoubky byly příliš opotřebované, odbrousíme staré zoubky a vytvoříme zcela nové podle profesionálních standardů.

Nebyl jsem na 100% spokojený s broušením!

Naši záruku spokojenosti myslíme vážně! Pokud jste nebyli na 100% spokojeni, nabrousíme Váš nůž opět, zcela zdarma! Na uplatnění záruky nás prosím informujte nejpozději do 14 dnů od doručení nožů a předtím než začnete nože používat. Nože, které budou nést známky nešetrného zacházení nebo domácího broušení/ostření nejsou pokryty touto zárukou. Záruka je myšlena tak, že si nože zkontrolujete jakmile je dostanete a ohlásíte nám nespokojenost ještě před jejich použitím.

V případě uplatnění záruky uděláme vše proto, abyste byli opět spokojeni. Případ důsledně zaevidujeme a nůž dáme na důkladné posouzení našemu mistrovi. V případě potřeby změříme správnost brusných úhlů jemným laserovým úhloměrem a velmi šetrně Váš nůž opět nabrousíme.

Několik věcí, které je třeba před broušením zvážit:


  • Nejčastější důvod nespokojenosti je, když zákazník očekává vyšší ostrost. Nabrousit čepel ostrou jako žiletka není tak těžké. Avšak my se snažíme co nejlépe reprodukovat původní úhel ostří. Čím menší je úhel, tím ostřejší nůž bude. Pokud nabrousíte ostří pod příliš malým úhlem, tak okamžitě získáte neuvěřitelně ostrou čepel. Avšak typický evropský nůž je z měkké oceli a malý úhel na ostří se příliš rychle otupí. Japonské nože se typicky vyrábějí z velmi tvrdé oceli a proto se brousí pod menším úhlem, jsou ostřejší ale zároveň křehčí. Pokud si budete přát broušení pod menším úhlem, rádi Vám vyhovíme, ale riskujete, že nůž vydrží ostrý pouze chvíli.
  • Záštitu/patu (hrubší část přímo u rukojeti) brousíme automaticky! Je to standardní postup. Bližší vysvětlení naleznete v FAQ sekci věnované pouze patě. Pokud si nepřejete broušení paty, napište nám to prosím.
  • Vždy se snažíme odbrousit co nejméně materiálu jak se jen dá. V první řadě tak chráníme nůž a jeho životnost. Někdy se však nelze vyhnout přílišnému odbroušení materiálu. Důvodem mohou být vady, které se ukáží až při broušení (malé prasklinky nebo maličké ložiska rzi). Zákazník se pak ptá, proč jsme odebrali tolik materiálu při broušení. Avšak ani pro nás není výhodné odebírat hodně materiálu. Čím více brousíme, tím jsou vyšší naše náklady na brusné pomůcky.
  • Čepel běžného nože má tvar “V” a čím více opotřebuje ostří, tím silnější bude čepel ve spodní části. Aby se při broušení zachoval správný úhel ostří, je nutné čepel ve spodní části ztenčuje. Výsledkem samozřejmě bude “vyšší” ostří než jste byli zvyklí. Čili pokud jste například měli ostří do výšky 1mm, po broušení to mohou být 2-3mm.
  • Mnoho běžných nožů je vyrobeno z válcované oceli a nejsou dělané ručně. To znamená, že žhavá ocel je tlačena mezi válce a takto je ztenčovaná. Taková ocel není dokonale rovná, a může být zvlněná (pouhým okem těžko pozorovatelné). Pokud takový nůž brousíme, výsledkem je na pohled zvlněné ostří. Ve skutečnosti je ale ostří dokonale rovné (část, kterou řežete). Ale pohledová čára ostří (tam kde se setkává ostří a čepel) se může jevit jako mírně zvlněná. S tím se nedá vůbec nic udělat a není to závada.
  • Vždy chceme zachovat původní tvar čepele/ostří. V některých případech je však vhodnější tento tvar mírně změnit v zájmu zachování co nejvíce materiálu. Stává se to zejména tehdy, když je nůž příliš poškozen (má vylomenou ocel nebo ulomenou špičku). Pokud si přejete zachovat původní tvar čepele/ostří, rádi Vám vyhovíme, ale musíte počítat s větším odběrem materiálu.

Brousíte pouze kuchyňské nože?

Ne, brousíme všechny druhy nožů. Lovecké, rybářské, řeznické, užitkové, japonské, damaškové, atd. Navíc víme brousit i zoubkované nože (i nože na chléb) a běžně brousíme i nůžky. Pokud má Váš nůž velmi speciální tvar, prosím pošlete nám předem fotku.

Umíme nabrousit taky břitvu, vyžádejte si cenovou ponuku!

Jak brousíte nůž s patkou?

Patka je obvykle tlustší část umístěna na začátku čepele.

Profesionál obvykle patku zbrousí, pokud si zákazník vysloveně nepřeje opak. Čepel každého nože se časem opotřebovává a zmenšuje se. Pokud byste patku nebrousili, tak se Vám stane, že bude delší než samotná čepel a tím pádem nebude čepel správně doléhat na krájecí desku. Pokud byste si nepřáli broušení patky, prosím dejte nám vědět předem.

Občas se můžeme rozhodnout, že patku brousit nebudeme, zvláště pokud naši mistři zhodnotí, že je dutá. Pokud byste chtěli patku brousit i tak, dejte nám prosím vědět.

Příklad broušené a nebroušené patky:

& Nbsp;

klack

 

Tady můžete napsát otázku

Nechte nám vzkaz a my se ozveme v nejkratším čase!